BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

100 dolara bilgisayar

Dünyanın bir çok ülkesinde başlatılan Bilgisayar projesi Türkiye'de..

Abone ol Dünyanın birçok ülkesinde başlatılan 100 dolara Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar Projesi (OLPC) Türkiye'de de uygulamaya geçiyor.

Proje ile maddi durumu iyi olmayan 6-12 yaş arasındaki çocukların bilgisayar sahibi olması amaçlanıyor. Proje, sivil toplum kuruluşlarından destek görmesi halinde başta Güneydoğu olmak üzere birçok bölgeyi kapsayacak.

ÇOK YAKINDA TÜRKİYE'DE

ABD'nin en önemli mühendislik okullarından Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından başlatılan OLPC, şu anda dünyanın yaklaşık 10 ülkesinde uygulanıyor. MIT Medya Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Negroponte'nin fikir babası olduğu ve dünyanın önde gelen bilişim şirketlerinin destek verdiği proje yakın zamanda Türkiye'de de hayata geçecek.

ARI HAREKETİNİN DESTEĞİYLE

Proje, MIT Türk Öğrenci Derneği'nin öncülüğünde, Arı Hareketi'nin desteğiyle yapılan lansman kampanyası ile tanıtıldı. Hareketin Mecidiyeköy'deki binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan dernek yetkililerinden Yunus Şaşmaz, projenin eğitimde fırsat eşitliği getirmesi bakımından bir reform olacağını söyledi.

Tamamen eğitim amaçlı olan projenin, sivil toplum kuruluşları üzerinden yürütüleceğini ifade eden Şaşmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yardım gelmesi halinde büyük bir başarıya imza atabileceklerini söyledi. Şaşmaz, OLPC girişiminin 2010'da bir bilgisayar maliyetini 50 dolara düşürerek, daha çok çocuğa ulaşmayı amaçladığını da bildirdi.

ŞARJ EDİLEBİLİYOR KAMERASI VAR

Şaşmaz'ın verdiği bilgilere göre, Tayland'da üretilen dizüstü bilgisayarların maliyeti 188 dolar. Bunlar diğer bilgisayarlara nazaran hem daha sağlam hem de farklı bir tasarıma, donanıma ve yazılıma sahip. Elektriğin olmadığı yerlerde yoyo oyuncakları ya da küçük bir güneş paneliyle şarj edilebiliyor. Üzerinde kamera bulunan ve ekranı kapatıldığında çanta olan bilgisayar ile internete bağlanmak da mümkün.

Projenin hayata geçmesi için sivil toplum kuruluşlarından destek bekleniyor. Gerekli yardım temin edildiğinde ilk olarak bilgisayarlara Türkçe yazılım yüklenecek. Ardından proje pilot okullarda uygulamaya konacak ve desteğe göre yaygınlaştırılacak.

Mühenna Kahveci/Zaman