BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

100 bin kişiyle yapılan dev seçim anketi

Son zamanların en kapsamlı anketin sonuçları dün akşam CNN Türk ekranlarında açıklandı.

Abone ol

Son zamanların en kapsamlı anketin sonuçları dün akşam CNN Türk ekranlarında açıklandı. Bugüne kadar ortalama 5 bin kişi ile yapılan anketleri çok geride bırakan bir anketle ANAR kamuoyunun karşısına çıktı. Yüz yüze yapılan yöntemle 100 bin kişiden fazla kişiyle yapılan anket muhalefet çevrelerini fena kızdıracak.

Seçim tarihinin 12 Haziran olarak netleşmesinden sonra gözler seçim anketleri yayınlayan araştırma şirketlerine çevrildi. Seçmenin nabzını tutan şirketlerin temsilcileri dün akşam CNN Türk'te Şirin Payzın’ın sunduğu “Ne Oluyor” programına katıldılar.

ANDY-AR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, ANAR’ın Başkanı İbrahim Uslu, Reklamcı ve Siyasi İletişimci Necati Özkan, Yönelim Araştırma’nın yöneticisi Doç. Dr. Ali Eşref Turan ve TESAV Başkanı Erol Tuncer konuk oldu. ANAR'ın 100 bin kişiyle yaptığı anket programa damgasını vurdu.

ANAR 100 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ

ANAR Başkanı İbrahim Uslu, raporlamasını geçtiğimiz hafta tamamladıkları AK Parti için yapılan son araştırmada 81 ilden 100 binin üzerinde insanla görüştüklerini belirterek partilerin oy oranlarını verdi. ANAR’ın yaptığı ankete göre bugün seçim olsa AK Parti 49, CHP yüzde 24, MHP ise yüzde 12 oy alıyor.

ANKETE KATILANLAR NASIL SEÇİLİYOR?

Uslu, anket yapılan 100 bin kişinin nasıl seçildiğine dair soruya şöyle cevap verdi: “Bu insanlar çok sıkıcı yöntemlerle tespit ediliyor. Önce iller. İl dediğiniz zaman, kent merkezi, ilçeler, köyler ve beldeler var. Onların içerisinde bunları seçiyorsunuz. Mahallenin içerisinde sokakların, sokağın içerisinde de hanenin seçilmesi gerekiyor. Ve hane halkı üzerinde yürütülüyor. Sonunda da o ilin ve Türkiye’nin demografik yöntemlerini yakalamanız lazım. Yaş, eğitim ve cinsiyet kriterleri açısından da Türkiye’yi temsil ediyor olması lazım eriştiğiniz kitlenin. Hatta bazen oralarda sorunlar yaşarsanız bu sefer ağırlıklandırma tekniğiyle verilerinizi gerçek nüfusa dönüştürürsünüz. Daha sonra analizlerinize başlarsınız. Siyasal analizlere başlamadan önce çeşitli istatistiki analizlerle elinizdeki veriyi test edersiniz. Kitabına uygun yaptığınız zaman gerçekten şey. Bütün dünyada böyle.”