BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  GÜNCEL

10 Temmuz 2012 Basın Özeti

Gazeteler, Lordlar Kamarası'nı "seçilmiş meclis"e çevirme girişiminin sonuçsuz kalabileceğini haber veriyor.

Abone ol

İngiltere’nin 800 yıllık parlamenter dokusunda devrim sayılan bir yasama girişimin yüzüp kuyruğuna geldiği sırada uğrama ihtimali güçlenen hezimet, gazetelerin aktardığı gelişmeler arasında.

Times, koalisyondan gıcırdama sesleri geldiğini duyuruyor.

Guardian konuyu, görüşlerini yansıttığı baş makalesinde işliyor.

Parlamentonun alt meclisi olan Avam Kamarası'nda bugün yapılacak iki oylama, parlamentonun ikinci meclisi konumundaki Lordlar Kamarası’nın yapısını önemli ölçüde değiştirecek yasal düzenlemenin yolunu ya açacak ya da belirsizliğe sürüklenmesine neden olacak.

Değişiklik süreci bugün başlarsa, sonunda Lordlar Kamarası ağırlıklı olarak "atanmışların" değil "seçilmişlerin" oluşturacağı bir meclis olacak.

Konu dün de tartışıldı.

Değişikliğin güçlü savunucusu Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, Lordlar Kamarası'nı sistemin “kusurlu bir kurumu” olarak niteledikten sonra, koalisyon ortağı partililerin de aralarında bulunduğu grup tarafından susturulmaya çalışıldı.

Guardian: Harekete geçme zamanı

Guardian "bazen tarihi anlarda harekete geçmek gerektiğini, bugünkü oylamaların da o anlardan olduğunu" yazıyor.

Times, bugün 70 kadar Muhafazakar Partili'nin parti disiplininden koparak isyan bayrağı açacağını haber veriyor.

Gazeteye göre 2010 yılında kurulan hükümet parlamentoda ilk yenilgisini alacak.

Koalisyon görüşmesi

Times, koalisyonun yeni hukukunu belirleyecek bir görüşme için Başbakan David Cameron ile Liberallerin lideri Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in bu sabah bir araya geleceklerini haber veriyor.

Financial Times, İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Paul Tucker'ın dün parlamentonun ilgili komitesinin sorularına verdiği yanıtları öne çıkarıyor.

Tucker, 2008 yılında Barclays'in istifa eden genel müdürü ile yaptığı telefon görüşmesi nedeniyle büyük faiz skandalının girdabına kapılmıştı.

Merkez Bankası yöneticisinin konuşması

İstifa eden eski genel müdür Bob Diamond, Tucker'ın hükümet kesiminin baskısını ve bir anlamda faiz ayarlaması için rızası olduğu izlenimi veren bir konuşma kaydını basına açıklamıştı.

Financial Times "Tucker Libor suçlamasını reddetti" başlığını kullanıyor.

Libor, bankalararası işlemlerde esas alınan temel faiz oranlarından biri.

Barclays, Libor'da yersiz ve haksız ayarlama yaptığını itiraf edip 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Müslüman Kardeşler Libya’da ikinci

Guardian dış haber sayfalarında Libya seçimin ilk sonuçlarını aktarıyor.

Geçici yönetimin başbakanı liderliğindeki partinin büyük bir başarı elde ettiğini duyuran gazete, Müslüman Kardeşler'in Mısır'dan sonra Libya'da da zafer elde edeceği yönündeki beklentinin gerçekleşmediğini yazıyor.

Gelen ilk sonuçlara göre Muhammed Cibril'in liderliğindeki parti, oyların büyük çoğunluğunu elde etti.

Guardian: Mahkemelere fazla mesai

Hükümetin mahkemeleri mesai saatleri dışında da çalıştırma hazırlığına avukatlardan gelen tepki Guardian'ın iç sayfalarında aktarılıyor.

Sektörün önde gelen uzmanları, hükümetin bu uygulamayı danışmadan hayata geçirmeye çalıştığını söyleyip, eleştiriyor.

Guardian, yasama hazırlığının ayrıntılarının bu hafta içinde açıklanacağını belirtiyor.

Haberde, mahkemeleri mesai saatleri dışında çalıştırma uygulamasına geçen seneki yağmalama ve protesto gösterileri sırasında başvurulduğu da ekleniyor.

Times: Kadınlar şimdilik sadece rahip

Kadınların da piskopos olmalarının yolunu açmak için yapılan girişimlerin geldiği son aşamayı aktaran Guardian, kadınların rahip olabildiği İngiltere'de piskoposluk yolunun da açılması için yapılan girişimin şimdilik geri püskürtüldüğünü, kararın Kasım ayına ertelendiğini yazıyor.

Times gazetesi de Kasım ayındaki oylama öncesinde piskoposların toplanarak kadınlar ile ilgili karar taslağında değişikliği ele alacaklarını aktarıyor.

Habere göre, Kasım ayı geldiğinde söz konusu değişiklik önerisi erkek piskoposlar tarafından tamamen kaldırılmış olabilir.

“Üniversiteye başvuruları düştü”

Guardian, Britanya genelinde üniversite ücretlerinin artırılması ardından başvurularda düşüş yaşandığını haber veriyor.

Buna göre Eylül döneminde açılacak üniversitelere kayıt yaptırmak için başvuranların sayısı geçen seneye göre yüzde 7,7 oranında düştü.

Bu oran ülkenin güneyinde yüzde 10'u buluyor.

Guardian: Kongo’da durum kötü

Afrika'nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde isyancı bir grubun ülkenin doğusundaki bazı kentleri ele geçirdiğini haber veren Guardian'a göre, bu durum, Afrika'daki "Dünya Savaşı"nın çok kötü bir aşamaya girdiğinin habercisi.

Guardian, kentleri ele geçiren grubun başındaki başına buyruk generalin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından arandığını aktarıyor.

Gazete, Afrika'daki çatışmalarda milyonlarca kişinin öldüğünü ve savaşın bitmek nedir bilmediğini yazıyor.