BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.428,21
HABER /  GÜNCEL

10 Eylül 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; Paralimpiyatların ve dolayısıyla Londra 2012'nin sonlanması, Euro bölgesindeki gelişmeler ve Taliban'ın müzakere masasına oturabileceğiyle ilgili haberler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere’de gazetelerin hepsi dün gece görkemli bir törenle sona eren Paralimpiyatları manşetlerine taşıyor.

Independent gazetesi “Güle güle Londra 2012, seni özleyeceğiz” manşetinin altında, bir ay boyunca İngiltere’yi etkisi altına alan Olimpiyat ve Paralimpiyatlar’ın ülkeyi kahramanlık, unutulmayacak anlar ve büyük bir mirasla bezediğini yazıyor. Ünlü rock grubu Coldplay’in sahne aldığı Paralimpiyatlar kapanış töreniyle 7 yıldır büyüklüğü korkutucu gelen Londra 2012’nin artık “dikiz aynasında” olduğunu belirten gazete, son bir ay boyunca sporcuların halka büyük coşku yaşattığını belirtiyor.

Telegraph gazetesi, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın Olimpiyatlar’ı ve Paralimpiyatlar’ı “büyük başarı” olarak nitelediğini okuyucularıyla paylaşıyor. Gazete ayrıca Paralimpiyatlar’a gösterilen ilginin Olimpiyatlar’a gösterilenden farklı olmadığını yazıyor. Telegraph’ın haberine göre 1960 yılında Roma’da yapılan Paralimpiyatlar’ın açılış törenine 5 bin izleyici katılırken, Londra 2012 Paralimpiyatlar’ının açılış töreninde – Olimpiyatlar’ın açılış töreninde olduğu gibi - 80 bin kişi stadı tamamıyla doldurdu. Gazete ayrıca, Paralimpiyatlar boyunca 2,7 milyon biletin satıldığını belirtiyor.

Guardian gazetesi, bazı derneklerin, Paralimpiyatlar’ın ardından İngiltere’de spor merkezlerine kaydolan engelli vatandaşların sayısında bir artış olmasını beklediğini yazıyor. Gazete, aynı derneklerin, bu beklentiye rağmen pek çok spor merkezinin engelli vatandaşlara göre tasarlanmadığı konusunda uyarıda bulunduğunu da haberde belirtiyor.

İngiltere’de sıra yatırım takımında

Telegraph gazetesi, İngiliz İş Bakanı Vince Cable’ın, Londra Olimpiyatları sayesinde halkın yeniden keşfettiği özgüven duygusunu, iş çevrelerine aşılamaya çalışacağını yazıyor. Gazete, İngiliz Olimpiyat takımının yetenekli sporculara verdiği destekten ilham alan Cable’ın açıklayacağı bir programın havacılık, teknoloji ve ilaç sektöründe en fazla gelecek vaat eden firmalara yardımcı olacağını okuyucularıyla paylaşıyor.

Soros: ‘Önderlik et veya çık’

Financial Times, gazetenin röportaj yaptığı milyarder George Soros’un, Euro bölgesinin resesyondan çıkabilmesi için Almanya’ya büyümeyi arttırması, bir ortak mali idare kurması ve ortak tahviller oluşturması; veya bunları yapıp önderlik sergileyemeyecekse Avrupa’nın geleceğini adına Euro bölgesinden çıkması çağrısında bulunduğunu belirtiyor. Gazete, Soros’un “Almanya eğer kemer sıkma önlemlerinin uygulanması politikasından kesinlikle vazgeçmeyecekse, Euro bölgesinden çıkması uzun dönemde daha yararlı olacaktır” dediğini aktarıyor.

Financial Times, benzer bir konuda, Euro bölgesini endişelendiren iki tehlikenin hafiflediğini yazıyor. Gazeteye göre, Almanya Yüksek Mahkemesi’nin kurtarma paketleri konusunda vereceği karar ve Hollanda’da yapılacak seçimler haftalardır Brüksel’i endişelendirmekteydi. Fakat gazete Hollanda’da son araştırmaların AB-yanlısı partilerin önde olduğunu gösterdiğini, Almanya Yüksek Mahkemesi’nin de kurtarma paketlerine onay vereceği ümidinin ağır bastığını belirtiyor.

Guardian gazetesi de benzer bir konuda, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’den oluşan troykanın Pazar günü Yunan Maliye Bakanı Yiannis Stournaras’la görüştüğünü aktarıyor. Guarian, troykanın Pazartesi günü Başbakan Antonis Samaras’la görüşeceğini, ama şimdiden kemer sıkma önlemlerine ek yapılması ihtimalinin gündemde olduğunu yazıyor.

Taliban yön mü değiştiriyor?

Guardian gazetesi, Afganistan’daki Taliban’ın içindeki bazı grupların, bir zafere ulaşamayacaklarını düşündüklerinden ülkede Amerikan varlığını kabul edebilecekleri ve müzakerelere gidebileceklerinin açıklandığını yazıyor. Haber şöyle devam ediyor: “Royal United Services Entitüsü tarafından hazırlanan bir rapor, Taliban içindeki bazı üst düzey kişilerin bir ateşkes anlaşması için müzakere etmeye hazır olduklarını açıklıyor. Taliban örgütü üyeleri ve arabulucularla yapılan görüşmeler doğrultusunda yazılan rapor, örgütün el-Kaide ile ipleri koparmaya ve kızlara eğitim sağlanmasını konuşmaya hazır olduğunu; ama yolsuzluklardan dolayı müzakerelerin Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin hükümetiyle yapılmasına ve bu hükümetin hazırladığı anayasaya karşı olduğunu söylüyor.”

Haşimi'ye gıyabında idam cezası

Telegraph gazetesi, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin gıyabında idam cezasına çarptırıldığını okuyucularına aktarıyor. Gazetenin haberi şöyle devam ediyor: “Hassas bir güç paylaşımı anlaşması çerçevesinde Irak’ın en yüksek Sünni politikacısı olan Tarık el-Haşimi, Amerikalıların ve İngilizlerin 2003 yılında ülkeyi işgalinin ardından başlayan iç savaş sırasında Şiilere karşı ölüm mangaları kurmakla suçlanıyordu. Haşimi, hakkındaki suçlamaların açıklanmasıyla Bağdat’tan kaçıp Türkiye’ye sürgüne gittiğinden mahkemenin kararı etkili olmayabilir. Bunun yerine, Irak’ın Şii başbakanı Nuri el-Maliki’nin daha fazla otorite sergilediği bir zamanda gelen bu karar, ülkenin siyasi meydanında büyük bir boşluk bırakıyor. Ne de olsa ülkenin en büyük grubu olan Şiilerle denge sağlanması için Irak, Kürt cumhurbaşkanının yanında birer Şii ve Sünni cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan bir başkanlık konseyi tarafından yönetiliyor.”

Aynı konuda Guardian ise Haşimi’nin kararı öğrenmesiyle Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, ama yorum yapmadığını yazıyor.