BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  DÜNYA

10 devlet IŞİD belasına çare arayacak!

Suudi Arabistan perşembe günü ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri ile IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya gelecek. Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu katılacak.

Abone ol

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde perşembe günü yapılacak toplantıya ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman ve Katar katılacak. Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı toplantıda, "bölgedeki terör meselesi ve bu terörün arkasındaki radikal örgütlerle mücadelenin görüşüleceğini" duyurdu.

Toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin NATO zirvesi sırasında gündeme getirdiği 'IŞİD'e karşı koalisyon' önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ürdün, Bahreyn ve Katar ziyaretlerinin ardından çarşamba günü Suudi Arabistan'a geçecek. 

TÜRKİYE VE ÜRDÜN ORTAK POZİSYONDA

Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün’ün başkenti Amman’da mevkidaşı Nasır Cudeh ile görüştü. Türkiye ve Ürdün'ün aynı zorlukları paylaştığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye ve Ürdün, Irak ve Suriye'ye sınırı olan tek iki ülke. Suriyeli sığınmacılar ve Irak'taki gelişmeler iki ülkeyi de etkiliyor. Türkiye ve Ürdün, bu sorunların tanımı ve çözümleri konusunda ortak pozisyonu paylaşıyoruz" dedi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh de bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili iki ülkenin ortak fikirleri paylaştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Ürdün Kralı Abdullah ile de basına kapalı bir görüşme yaptıktan sonra Bahreyn’e gitti.
Arap Birliği dışişleri bakanları da pazar günü IŞİD örgütüyle mücadele için gerekli tüm önlemlerin alınması konusunda mutabık kalmıştı.

OBAMA SÜNNİ ÜLKELERDEN DESTEK İSTEMİŞTİ

ABD Başkanı Barack Obama NBC televizyonuna verdiği röportajda, IŞİD ile mücadelede Türkiye ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni Arap ülkelerin desteğine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu ülkelere daha fazla müdahil olma çağrısı yapmıştı. Obama, Suriye ve Irak'ta güçlenen IŞİD ile mücadele stratejilerini de çarşamba günü açıklayacaklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE SİSİ İLE AYNI MASAYA OTURACAK!

AK Parti hükümeti, Mısır’ın ilk seçilmiş lideri Muhammed Mursi’yi devirdiği için adeta düşman ilan ettiği eski general-yeni cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’yle ilk kez aynı masada bulunacak.