BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.423,70
HABER /  SAĞLIK

1 TL'ye satılan suçuklarda ne var?

Konya'da 1 TL'den satılan sucuklar konusunda açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya, uyardı.

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Kaya, piyasada tanesi 1 TL'ye satılan sucukların halkın sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Sucukların içinde et olmadığını, baharatla et kokusu verildiğini belirten Kaya, kangalı 1 TL'ye satılan sucukların sağlıklı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Normal bir sucuğun kilosunun 30 TL'ye üretildiğini belirten Kaya, sağlıklı bir ortamda üretilen sucuğun kilosunun bu fiyatların altına inemeyeceğini dile getirdi. Konya'da Kadınlar Pazarı'nda tanesi 1 TL'ye sucuklar satıldığını aktaran Kaya şunları kaydetti:

"Piyasada birçok işletmeci 1 TL'ye sucuk satıyor. Vatandaşların bilinçlenmesi gerekiyor. Bu sağlıksız ve ucuz sucuklar insan sağlığını tehdit ediyor. İçerisinde ne olduğu belli değil. Piyasadaki ucuz sucuklar merdiven altı dediğimiz imalathanelerde, denetimden uzak ve sağlıksız bir ortamda imal ediliyor. Kullanılan malzemeler ise genellikle, tavuk artıkları, soya, ya da bozuk et. Sucuk her türlü hileye açık bir ürün. Vatandaşları uyarıyoruz. Etiketsiz ve ucuz sucuklardan uzak dursunlar. Biz ürettiğimiz sucukların tamamına etiketimizi yapıştırıyoruz. Bu etiket bizim garantimizdir. Ancak etiketsiz sucukların ne olduğu kesinlikle belli değil. Sağlığınızla oynamayın."

Vatandaşın sucuğu alırken belge istemesi gerektiğini ifade eden Kaya, piyasaya sürülen ürünlerin çoğunda gerçeği yansıtmayan etiketler olduğunu söyledi. Evrak üstündeki denetimlerin de yetersiz olduğunu vurgulayan Kaya, tüketicilere sucuğu analiz ettirebilme imkanı sunulmasını istedi.

Ucuz sucuk satışlarından rahatsızlık duyduklarını belirten Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz ise bu sucukların satışının yasaklanmasını istedi. Sucuğun bu kadar ucuz olmasının normal olmadığını aktaran Cengiz, "Vatandaşlar kesinlikle 30 liranın altında satılan sucukları almasın. Denetimler yetersiz. Sucuğun analizinin yapılması için 300 lira gerekiyor. Bunu da her zaman temin etmek mümkün olmuyor. Zabıtalar cezai işlem uyguluyor, ama sucuk satan esnaf tekrar aynı işi yapıyor. Vatandaş bilinçli davranarak bu ucuz sucukları almamalıdır." uyarısında bulundu.