BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.416,95
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs Taksim kararı Marmaray çalışıyor mu?

İSTANBUL'da 1 Mayıs işçi bayramı kutlamaları için Taksim yine yasaklı. Metro ve metrobüs seferleri 1 Mayıs günü yok Marmaray ise çalışacak.

Abone ol

TAKSİM 1 Mayıs’ta demir bariyerlerle kapatılacak meydana çıkan bulvarlar karadan ve havadan polis gözetiminde. İBB Taksim seferlerini iptal duyuruları astı. Metro ve metrobüs 1 Mayıs günü çalışmayacak. DİSK ise "Bayramımızı Taksim’de kutlayacağız" dedi ve saat 12.00'da Beşiktaş'tan meydana yürüyeceklerini ilan etti. 

DİSK başta olmak üzere bazı işçi ve memur sendikalarının 1 Mayıs'ı kutlamak istediği Taksim Meydanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Valilik tarafından gösterilere kapatıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı'daki miting alanını adres gösterdi. Gelişmeleri takip ederek 1 Mayıs’a özel İstanbul genelinde güvenlik planlamalarını değiştiren emniyet, Taksim için geçen yıl olduğu gibi özel tedbirler aldı. 29 Nisan’dan itibaren tüm personel izinleri iptal edilirken, karadan ve havadan kontrol altında tutulacak Taksim’de 10 bin civarında polis gücü hazır tutulacak. Duruma göre anında bu rakamın çok daha üzerine çıkılabilecek hazırlık da yapıldı. Geçen yıl 19 bin civarında polis Taksim bölgesinde görev yapmıştı.

TAKSİM ÖNLEMLERİ

1-mayis-taksim-önlemi-toma_0.jpgYine geçen yıl olduğu gibi Taksim Meydanı’nın çevresi demir bariyerlerle kapatılacak. Bariyerlerin hemen arkasında çevik kuvvet ekipleri konuşlanacak. Belli yerlerde kontrol noktaları oluşturulacak, buralardan güvenli geçişler sağlanacak.Polis helikopterleri hareketliliği takip ederek, yerdeki mobil ani müdahale ekiplerini yönlendirecek. MOBESE kameralarına ek olarak konulacak yeterli miktarda hareketli kameralarla merkeze aktarılacak görüntü sayısı artırılacak. Böylece müdahalede gecikme olmaması amaçlanıyor. Bunun için MOBESE merkezindeki personel sayısı da artırıldı.

TAKSİM'E ÇIKAN HANGİ YOLLAR KAPALI?
Meydana çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete Caddesi, Gezi Parkı kavşağı ve İstiklal Caddesi ile Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önü, Beşiktaş Meydan ve Dolmabahçe’de ani müdahale timleri hazır bekleyecek. Bu noktalarda tazyikli su sıkabilen dev tanklara sahip TOMA araçları da yer alacak.
1-mayis-önlemi-taksim.jpg

Çevre il ve ilçelerden getirilen takviye çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra Jandarma Komutanlığı’ndan da gerektiği noktalarda destek alınacak. Ayrıca İstanbul hava sahasında helikopter gibi görerek uçuş yapabilen hava araçlarına izin verilmeyecek.

METRO VE METROBÜS ÇALIŞMAYACAK
metro-1-mayis-duyurusu.jpg
Vali Şahin’in yasak açıklamasına parelel olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi de metro ve civarında duyuru ilanları asarak Taksim’e çıkan araçların iptal edildiğini duyurdu. Taksim metrosu M1 hattının 1 Mayıs'ta Hacıosman-Levent arası çalışacağı ve Taksim-Kabataş arası sefer yapan füniküler hattının Valiliğin vereceği ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi. Marmaray ise gün boyu açık olacak. Ancak sadece Sirkeci durağında durmayacak. Metrobüs seferleri de Beylikdüzü-Cevizlibağ arası hariç olmak üzere iptal edildi. Metrobüsün Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri yapılmayacak. Böylece metrobüsle Anadolu-Avrupa geçişi sağnamayacak.

İŞÇİ SENDİKALARI HERKESİ TAKSİM'E ÇAĞIRDI

Yenikapı'daki yeni miting alanını adres gösteren İstanbul Valisi Vasip Şahin’in, yasak kararını açıklamasının ardından bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2015 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları Taksim’de bir araya geldi. Komite 1 Mayıs kutlamaları için herkesi Taksim’e çağırdı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta alanlardayız. Ancak tüm dünyanın gözü kulağı Taksim’de olacak. Çünkü Taksim’in üçüncü kez siyasi iktidar tarafından tamamen hukuksuz şekilde işçilere kapatılması söz konusu. Hem 1 Mayıs’ın, hem Taksim’in özgürleştirilmesi için verdiğimiz mücadele var. Bu mücadeleyi kazandık ve 2010’da Taksim açıldı, ancak 2013’te tüm mahkeme kararlarına rağmen tekrar kapatıldı ve siyasi iktidar bu yasak zihniyetinde ısrar ediyor. Tüm mahkemelerde mahkûm oluyor, davaları kazanıyor ama bu tutumlarını sürdürüyorlar. Çünkü tarihsel ve politik olarak son derece kuvvetli olan bu meydanda 100 binlerin bir araya gelerek haklı taleplerini dile getirmelerini istemiyorlar, bu nedenle yasaklıyorlar” dedi.

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜNECEK

1 Mayıs sabahı Beşiktaş Meydanı’nda toplanacaklarını belirten Çerkezoğlu, Dolmabahçe üzerinden Taksim’e yürüyeceklerini söyledi:

“Saat 12.00’de yürüyüşümüzü başlatacağız. Engelleme olmamasını diliyoruz. Son dakikaya kadar tüm görüşmeleri yetkili mercilerle yapacağız. Biz asla şiddetin tarafı olmadık, olmak da istemiyoruz. Göz yaşartıcı gazların kapladığı bir havada, yolların kapatıldığı bir ortam görmek istemiyoruz. Ama yollar kapatılırsa da irademizin arkasında duracağız. Kararlılığımızı ortadan kaldıramazlar. Müdahale olması durumunda yapacağımız şey çok açık. Duruşumuzu sürdüreceğiz. Gereken görüşmeleri de yapacağız. Tüm yollar kapatılır, insanların gelmeleri tamamen engellenirse o zaman değerlendirmelerimizi yapacağız.”

1 MAYIS BAYRAMDIR TAKSİM'E ÇIKACAĞIZ

Çerkezoğlu, Vali Şahin’in kendilerine yeni yaptıkları miting alanlarını adres göstermesiyle ilgili de şöyle konuştu:
“1 Mayıs bir miting değildir. Bununla ilgili yargı kararları bunu söylüyor. Bizim yargılandığımız ve kazandığımız davanın gerekçeli kararında 1 Mayıs’ın, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında tutulamayacağı belirtiliyor. 1 Mayıs’ın milli ve dini bayramlar gibi, 19 Mayıs, 23 Nisan gibi resmi bir bayram olduğu vurgulanıyor. Dolayısıyla siyasi partilerin veya bizim yaptığımız klasik mitinglerden biri değildir 1 Mayıs. Biz miting için çıkmıyoruz, tüm dünyanın kutladığı uluslararası resmi tatil olan bir bayramı kutlamak için, anmamızı yapmak için çıkacağız.”