BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

1 kurbanlık hissesine 2 kişi girebilir miyiz?

Kurban Bayramı öncesinde Alo Fetva hattına dini bilgi edinmek için başvuran kişi sayısında büyük bir artış gözleniyor.

Abone ol

İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, mübarek kabul edilen günlerin dışında hattı arayarak görüş talep eden kişi sayısının 40 civarında olduğunu, Kurban Bayramı'na yakın günlerde bu sayının 120'yi aştığını ve buna 5 kişilik ekiple cevap verdiklerini anlattı. 

Vatandaşların ibadetler konusunda bilgi almak için doğru kanalları tercih etmesini önemli bulduklarını ve tüm sorulara cevap vermeye çalıştıklarını aktaran Meriç, insanların ibadetleri konusunda bilgi almaları, doğrusunu öğrenmeye çalışmaları, merak etmeleri, önemsemelerinin çok güzel olduğunu kaydetti.

KURBAN HİSSELERİ 1 KİŞİYE AİTTİR

Son dönemde "Büyükbaş kurbanlıklarda 1 hissenin bedelini 2 kişi paylaşsa ikimiz de kurban kesmiş sayılır mıyız?" şeklindeki soruyla sık karşılaştıklarını ifade eden Meriç, "Kurban hisseleri 1 kişiye aittir. Bu nedenle bir hisseyi iki kişinin paylaşması, ibadet anlamında mümkün değildir. Namazın yarısını bir başkası, diğer kısmını bir başkası kılamayacağına göre 1 hisseyi de 2 kişi paylaşamaz. Bu ibadeti bozan bir durumdur. Her hisse 1 kişiye ait bir ibadeti gösterir" dedi.

Meriç, büyükbaş hayvanlarda, tüm ortakların yalnızca ibadet amacındaysa ortak olabileceklerini belirterek, "Ortaklardan 1 kişi dahi olsa ibadet kastının dışında ortak olmuşsa, kurban ibadeti sakatlanır. Tüm hissedarlar ibadet amacında ortaklaşmalılar" bilgisini verdi. 

KESECEĞİM KURBANI GÖRMEM GEREKİR Mİ?

Kent şartlarında kurban kesmenin zorluğu nedeniyle vatandaşların, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarına katılmayı tercih edebildiğini belirten Meriç, "Keseceğim kurbanlık hayvanı görmem gerekli mi?", "Vakıf kanalıyla yurt dışında kurban kestirsem, yurt dışında daha ucuz olduğu için ibadetimde bir kusur olur mu?" gibi sorularla da karşılaştıklarını ifade etti.

Kurbanda vekaletin olduğunu ve kurbanlık hayvanı görme zorunluluğunun bulunmadığını aktaran Meriç, yurt dışında vekaletle kurban kestirmenin de dinen bir sakıncasının bulunmadığını anlattı. 

Kurban Bayramı'nda, imkanları el vermemesine karşın insanların kurban kesme gayreti gösterdiğini aktaran Meriç, "Bu bir ibadet. Allah'ın sorması üzerinden bakmak gerekiyor. Bazı kişiler, özellikle hanımlar, 'Benim hiç kurbanım olmadı, hep eşim kesiyor' diyerek bunun eksikliğini hissediyor ancak insan kurban kesme şartlarına sahip değilse, hiç durumu uygun olmamışsa kurban kesmeyebilir. Hanımların kendi birikimleri, kurban kesmelerini sağlayacak aylık geliri yoksa o ibadetten sorumlu olmadıklarını söylüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Toplumda, "İlk kurban ettiğin hayvan koç olmalı. O seni 'Sırat köprüsünden' geçirecek" gibi bir inanışın da olduğunu dile getiren Meriç, "Bu dinen doğru bir şey değil. İlk kurbanını kesecek kişi, büyükbaşa hisseye de girebilir, küçükbaş da kesebilir" diye konuştu. 

DİYANET'İN SİTESİNE BAKILABİLİR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde de kurban ibadetine ilişkin bilgi isteyen kişilerin sık sordukları sorulara cevaplar bulunuyor. Sitede, "Kimler kurban kesmelidir?" sorusunun cevabı şöyle: 

"Kurban kesmek, akıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olmak üzere  kurban kesmelidir." 

"Zengin karı-kocadan her birinin kurban kesmesi gerekir mi?" şeklindeki soru, "İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik'e göre aile reisi tüm aile efradı adına bir büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse, bu aile bireylerinin hepsi için yeterli olur" şeklinde cevaplanırken, "Taksitle kurbanlık alabilir miyim?" sorusu "Kişi, ister peşin ister taksitle olsun satın aldığı hayvanı kurban olarak kesebilir" karşılığı veriliyor.