BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,21
HABER /  SEÇİM

1 Haziran'da yerel seçim tekrarı yapılacak olan yerler? - 2014 Yerel seçimler

1 Haziran'da yerel seçim nerelerde tekrarlanacak? 30 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından yapılan itirazlar üzerine Yalova ve Ağrı başta olmak üzere bazı ilçelerde de seçimler iptal edilmişti. İşte 1 Haziran'da seçimlerin tekrarlanacağı yerler...

Abone ol

30 Mart seçimlerinin ardından hangi il ve ilçelerde seçimler iptal edilmişti ve hangi illerde seçimler tekrarlanacak?

İşte 1 Haziran'da yerel seçimlerin tekrarlanacağı yerler...

30 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından yapılan itirazlar üzerine Yalova ve Ağrı ile farklı illere bağlı 5 ilçe ve 2 beldede belediye başkanlığı, bir ilçede ise il genel meclisi seçimleri 1 Haziran'da tekrarlanacak.

YALOVA - 1 HAZİRAN YALOVA SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yalova seçiminin iptaline karar vererek 1 Haziran 2014'te yeniden yapılmasını kararlaştırdı. AK Parti yerel seçimlerde, Yalova'da kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek YSK'ya itirazda bulunmuştu.

AĞRI - 1 HAZİRAN AĞRI SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

BDP'nin, Ağrı'daki yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı "yerel seçimlerin iptali" kararını kabul eden İl Seçim Kurulu, seçimlerin 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık, oyların yeniden sayılmaya başlanmasında gördükleri noksanlıklar ve ortamın gerginleşmesinden dolayı Merkez İlçe Seçim Kuruluna seçimin yeniden yapılması için bulundukları talebin olumlu karşılandığını ve seçimin 1 Haziran'da yapılması için karar alındığını belirtmişti.

AK Parti adayı Hasan Arslan da seçimin iptali için BDP'nin yaptığı talepten 4 gün önce kendilerinin aynı konuyla ilgili taleplerinin olduğunu anımsatarak, seçime şaibe karıştığını ve bunun için seçimin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

31 Mart Pazartesi günü BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını bildirmiş, bu karara AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar neticesinde bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılmıştı.

ÇANKIRI'NIN ŞABANÖZÜ İLÇESİ

AK Parti adayının 4 oy farkla belediye başkanlığını kazandığı Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde, MHP'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı da seçimleri iptal etti. MHP İl Başkanı Yusuf Naci Bayındır, yaptığı açıklamada, "Sandıklarda kullanılan oylarda özellikle 1008 nolu sandıkta, 9 engelli vatandaşımızın oylarını bizzat sandık başkanının kullandığı tespit tutanaklarıyla da belirlendi. Seçimlerin 1 Haziran'da yapılması kararlaştırıldı" dedi.

İlçede resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti Belediye Başkan adayı Ali Çapcı bin 857, MHP'nin adayı Mustafa Karakaya bin 853 oy almıştı.

BİTLİS'İN GÜROYMAK İLÇESİ

BDP adayının 32 oy farkla seçimi kazandığı Güroymak ilçesinde AK Parti'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı, seçimleri iptal etti.

İlçede seçimlerin 1 Haziran'da yenilenmesini kararlaştıran İl Seçim Kurulu Başkanı Nurullah Bodur, 2 sandıkta usulsüzlük olduğunu tespit ettiklerini, bu nedenle seçimin 1 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

İki parti yetkililerinin karara saygı duyduğunu ifade eden Bodur, şöyle konuştu:

"Bir sandıkta yurt dışında olan 2 kişinin oy kullandığını tespit ettik. Ayrıca aynı sandıkta 3 oy da şaibeli çıkınca o sandık bize şüpheli geldi. Çünkü sandıkta sadece BDP'ye oy çıkmıştı. Bu nedenle 'seçmenler baskı altında kalmış olabilir' diye o sandıktan şüphelendik. Başka bir sandıkta ise usulsüzlük vardı. İki partinin yetkilileriyle konuştuk. Vereceğimiz karara saygı duyacaklarını belirttiler. Biz de seçimin 1 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdık."

SİVAS'IN ULAŞ İLÇESİ

Sivas'ın Ulaş ilçesinde seçimlerin iptal edilmesi ve 1 Haziran'da yeniden yapılması kararlaştırılırken, kesin kararı, Yüksek Seçim Kurulu verecek.

AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, belediye başkanlığı seçimini 34 oy farkla kazanan CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın, önceki yıllarda yargılandığı bir davada ceza aldığı, bu cezadan dolayı sabıka kaydının bulunduğu ve seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.

İtiraz dilekçesini inceleyen kurul, Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle, AK Parti İlçe Başkanlığı'nca yapılan itirazın oy çokluğuyla kabulüne karar verdi.

Kurul, bu kararına, önceki yıllarda "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada bir yıl hapisle cezalandırılan ve bir yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınması kararlaştırılan Gülkanat hakkında, arşiv kaydına alınan söz konusu cezaların infazından sonra mahkemece verilmiş "memnu (yasak) hakların iadesine" ilişkin bir karar olmamasını gerekçe gösterdi ve belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "memnu (yasak) haklarının iadesine" karar verdiği CHP adayı Gülkanat ise İl Seçim Kurulu'nun verdiği iptal kararının reddi için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurduğunu bildirdi.

TOKAT'IN YEŞİLYURT İLÇESİ

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre, bin 410 oy alan AK Parti'nin adayı Kazım Misafir, yeniden belediye başkanlığına seçilirken, MHP'nin adayı Kübra Sever Taşkıran bin 360 oy aldı.

İl Seçim Kurulu, MHP'nin adayı Taşkıran'ın, engelli vatandaşların yerine 1007 nolu sandık başkanının oy kullandığı gerekçesiyle yaptığı itiraz üzerine, seçimin iptaline ve 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

Bunun üzerine, AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu'na başvurduğu belirtildi.

BAYBURT'UN AYDINTEPE İLÇESİ

Bayburt İl Seçim Müdürü İlhan Kavalcıoğlu, Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) Bayburt'un Aydıntepe ilçesi belediye başkanlığı seçiminin iptal edildiğini bildirdi.

Kavalcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MHP'nin, Aydıntepe ilçesinde 30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin YSK'ya itiraz ettiğini anımsattı.

İtirazı değerlendiren YSK'nın Aydıntepe Belediye Başkanlığı seçimini iptal ettiğini ifade eden Kavalcıoğlu, "İptal kararının gerekçesi bize henüz bildirilmedi. Kararın yarın açıklanacağını düşünüyoruz. Aydıntepe'de iptal edilen seçimlerin de muhtemelen 1 Haziran'da yapılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

İlçede 30 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, MHP adayı Haşim Şentürk'ün 755, AK Parti adayı Şükrü Yayan'ın 748 oy aldığı belirtilmiş, AK Parti İl Başkanlığı oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunmuştu.

İlçe Seçim Kurulunca yeniden yapılan sayımda, AK Parti adayı Yayan'ın aldığı oy değişmemiş ancak MHP adayı Şentürk'ün oyları 755'ten 745'e düşmüştü. MHP İl Başkanlığı da Aydıntepe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının kararı gereğince il seçim kurulu başkanlığına itiraz dilekçesi vermiş ancak sonuç değişmeyince seçimin iptali için YSK'ya müracaat etmişti.

RİZE'NİN HEMŞİN İLÇESİ

Rize'nin Hemşin ilçesinde ise il genel meclisi seçimi iptal edildi. İlçenin Yaltkaya köyünde, 30 Mart'ta yapılan seçim devam ederken, iki seçmenin il genel meclisi için mührü yanlış yere vurduğunu söylemesi üzerine, sandığı açıp zarfı çıkaran görevlilerin söz konusu kişilere yeniden oy kullandırdığı öne sürülmüştü. Bunun üzerine Hemşin İlçe Seçim Kurulu, Yaltkaya köyünde il genel meclisi seçiminin yenilenmesine karar vermişti.

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şentürk, seçim işlerinde yapılan usulsüzlüğün o seçim türünde sonuca etkili olduğunu belirtip, Hemşin İl Genel Meclisi seçiminin yenilenmesi için il seçim kuruluna başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren il seçim kurulu, oy birliği ile Hemşin il genel meclisi seçiminin yenilenmesine karar verdi. Seçim, 1 Haziran'da yapılacak.

Hemşin ilçesinde yapılan İl Genel Meclisi seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti 920, CHP 560 oy alarak İl Genel Meclisine birer üye çıkarmıştı.

ÇORUM'UN ORTAKÖY İLÇESİNE BAĞLI AŞDAĞUL BELDESİ

Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı Aşdağul beldesinde de belediye başkanlığı seçimleri iptal edildi.

30 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından AK Parti İl Başkanlığının sonuca itirazı üzerine, belediye başkanlığı için kullanılan oylar sayıldı.

Yapılan inceleme sonucunda, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için hazırlanan oy pusulalarının bulunduğu zarflardan birinin içerisinden, bir mahallenin muhtar adayının oy pusulasının çıktığı, sandık kurulunun da söz konusu durum hakkında tutanak tanzim ettiği belirlendi.

Belediye başkanlığı seçiminde, CHP adayı Dursun Uzunca'nın 596, AK Parti adayı Mehmet Çelik'in ise 595 oy aldığını göz önünde bulunduran seçim kurulu, geçersiz sayılması gereken oyun, hangi partiden düşüleceğinin tespit edilememesi üzerine, İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Fatih Karaca başkanlığında toplantı yapıldı.

İtirazların da değerlendirildiği toplantıda, belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesine hükmeden kurul, Aşdağul beldesinde belediye başkanının belirlenmesi için seçimin 1 Haziran'da tekrarlanmasına hükmetti.

NİĞDE'NİN ALTUNHİSAR İLÇESİNE BAĞLI KEÇİKALESİ BELDESİ

Niğde İl Seçim Kurulu, MHP adayının 6 oy farkla belediye başkanlığını kazandığı Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinde seçimlerini iptal etti.

AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, Keçikalesi beldesinde 30 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından yaptıkları itiraz üzerine, belediye başkanlığı için kullanılan oyların yeniden sayıldığını söyledi.

Tutanaklarda bazı usulsüzlüklerin ortaya çıktığını iddia eden Özdemir, şunları kaydetti:

" Seçim esnasında sandık başında tutulan tutanaklarla, gerekse arkadaşlarımızın yaptığı resmi tespitlerle oy kullanma hakkı olmayan zihinsel engelli 6 kişinin oy kullandığını tespit etmiş. Ayrıca 1017 nolu sandıkta da bir kişinin sandık başkanı ve sandık kurulunun gözü önünde aile bireylerinden 2 kişiyi darp ederek oy pusulasını ellerinden alıp oylarını kullanarak sandığa atmış. Sandık görevlileri tarafından tespit edilerek tutanağa geçirildi. 2 kişi darp ve 6 engellinin toplamda 8 kişinin seçimin kaderini etkileyeceği için İlSeçim Kuruluna itirazda bulunduk. İl Seçim Kurulu, itirazı yerinde buldu ve beldede seçimlerin iptaline karar verdi. Bundan dolayı belediye başkanlığı seçimi 1 Haziran'da yapılacak."

Resmi olmayan sonuçlara göre, beldede MHP adayı Şamma Öztürk 376, AK Parti adayı Lütfi Öztürk ise 370 oy almıştı.