BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.430,83
HABER /  GÜNCEL

1 Ekim İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, aşırı gruplara karşı internette alınan önlemler, Hong Kong'daki gösterilere dair yorumlar ve İngiltere'nin Irak'ta IŞİD hedeflerini vurmasıyla ilgili haberler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, aşırı gruplara karşı internette alınan önlemler, Hong Kong'daki gösterilere dair yorumlar ve İngiltere'nin Irak'ta IŞİD hedeflerini vurmasıyla ilgili haberler öne çıkıyor.

Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde, İngiltere'de radikal gruplara ait olan ve Suriye ile Irak'ta yaşananlarla bağlantılı olarak, köktenci görüşleri yayma amaçlı kurulan internet sitelerindeki içeriklerin son dönemde daha fazla kaldırıldığı yazıyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Terörle Mücadele biriminin verilerine göre, son dokuz ayda erişim yasağı getirilmesi kararlaştırılan internet sitelerinin sayısı 30 bini bulurken, hükümetin terörle mücadele için internet sitelerine sansür uygulanmasına onay verdiği 2010 yılından, son dokuz aya kadar olan sürede bu rakam 19 bindi.

Financial Times internete getirilen kısıtlamalarla ilgili kaygıları da şu sözlerle ifade ediyor:

"Batılı yetkililer, sansür suçlamalarından kaçınmak için, bu soruna uygun bir politika belirlemek istiyordu. İnternet şirketleri de içerikleriyle ilgili hükümetin taleplerine hemen karşılık veriyor gibi görünmek istemiyordu."

"Bazı durumlarda hassas bir denge bulundu. Örneğin Google, İngiliz güvenlik yetkililerine, YouTube'teki içeriklerin endişe verici olup olmadığının incelenebilmesi için 'süper işaretçiler' olarak anılan özel bir imkân sağladı."

The Times gazetesinde yer alan bir haberde de IŞİD ve diğer örgütlere bağlı militanların İngiltere'deki internet sitelerini hedef alan siber saldırılar düzenlediğini yazıyor.

Gazetenin PwC denetim ve danışmanlık şirketi yetkililerine dayandırdığı habere göre, devlet destekli siber saldırılarda da artış var.

Haberde, İngiliz şirketlerin her gün 4 bin 300 siber saldırıya maruz kaldığı, dünya genelindeki şirketlere bir günde düzenlenen siber saldırı rakamının ise 117 bin olduğu belirtiliyor.

Times gazetesi baş sayfa manşetini, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Irak'taki IŞİD mevzilerini hedef alan ilk hava saldırısına ayırmış.

Haberde, "İngiltere ve ABD'nin özel kuvvetleri Kürt birliklere destek için Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteriyor. The Times'ın elde ettiği bilgilere göre, az sayıda SAS askeri de karadaydı ve Amerikan komandoları da hava saldırıları için hedeflerin belirlenmesine yardım ediyordu."

Kürtlerin 'zırhlı traktörleri'

Guardian gazetesinin G2 ekinde yer alan bir haberde, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan Kürt birliklerin kamyonetleri ve traktörleri kendi elleriyle zırhlı araçlara dönüştürmeleri araçların fotoğraflarıyla aktarılıyor.

Bazılarının metalle kaplı buldozere benzediği belirtilen haberde uzmanların da görüşlerine yer verilmiş.

Dorset Tank Müzesi küratörü David Willey'ın anlattığına göre, Birinci Dünya Savaşı'nda da Rolls Royce marka otomobillerin düşen havacı askerleri toplamak için kullanılmış ve yine aynı savaş döneminde arabaların, kamyonların ve traktörlerin de zırhlı araca dönüştürülmüş.

Tank ve zırhlı araçların insanların moralini yükselttiğini belirten Willey, bu tip araçların ise roket güdümlü füzelere karşı korumayacağını fakat durumuna göre değişiklik gösterse de makineli tüfek ateşine karşı sağlam durabileceğini söylüyor.

'İngiltere Hong Kong'a ağırlığını koydu'

Independent gazetesinin manşetinde "Britanya Hong Kong tartışmasına ağırlığını koydu" deniyor ve Çin'in Londra Büyükelçisi'nin Başbakanlığa acil çağırılıp, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'le toplantı gerçekleştirdikleri aktarılıyor.

Clegg, Büyükelçi'ye Hong Kong'daki olaylardan 'büyük endişe duyduğunu' belirtirmiş ve "1984 yılında dönemin Başbakanı Margaret Thatcher tarafından imzalanan ortak deklarasyona göre, İngiltere ve Çin Hong Kong halkının haklarını ve özgürlüklerini korumakla yükümlüdürler" uyarısında bulunmuştu.

Rusya: Hong Kong'daki gösterileri 'ABD ve İngiltere organize etti'

The Daily Telegraph gazetesi, Hong Kong'daki olaylara karşı Moskova'nın yaklaşımını aktaran bir habere yer veriyor.

Gazetenin Moskova muhabirinin aktardığına göre, Rusya devlet televizyonu, Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestoları İngiltere ve Amerika'nın organize ettiğini duyurdu.

Çin medyasına atıfta bulunan resmi Rossiya 24 televizyon kanalı, Merkezi İşgal Et hareketi liderlerinin 'Amerikan gizli servisi tarafından özel bir eğitimden geçtiğine' dair haberler yayımlıyor.

The Daily Telegraph'ın haberi şöyle devam ediyor:

"Rus televizyon kanalı, 2000'den bu yana Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan hükümetlerinin devrilmesine atıfta bulunuyor ve 'Protestocuların taktikleri, aslında bir darbe olan 'Portakal Devrimi' ile tamamen aynı' diyor."

Rossiya 24'de ayrıca, "Uzmanlar, İngiltere'nin de Hong Kong'daki protestocuların arkasında olduğuna inanıyor çünkü sömürgesi Çin'e devredildikten sonra, şirketleri elde ettikleri ekonomik faydaları kaybetmeye başladı."

Orta yaş çiftler 'paralarını eşlerinden saklıyor'

The Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir habere göre, İngiltere'de orta yaşlı her yedi çiftten biri, biriktirdikleri paralarını eşlerinden saklıyor.

Sigorta şirketi Prudential'ın araştırmasına göre eşler, paralarını saklama gerekçesi olarak da 'kendilerine özel bir şey alma isteği' ve 'boşanmaları durumunda kenarda paralarının bulunmasını' gösteriyor.

Kimileri 'bağımsız olabilmek' için para saklarken, kimileri de 'rüyalarındaki tatili gerçekleştirebilmek', 'eşlerine sürpriz hediye alabilmek', 'savruk para harcayan eşlerine duyulan güvensizlik', 'gizli borçlarını ödemek' için paralarını saklıyor.

Uzmanlar ise, para saklamanın bazı vergi muafiyetlerinden faydalanmalarına engel olabileceği uyarısını yapıyor.