BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.481,01

Yazlık sitelerde genel kurul kavgaları nasıl giderilir?!…

Yazlık sitelerde genel kurul kavgaları,U.Işılak,DOB

Yazlıklarda bu aylar yönetici ve denetici seçimleri yapılamakta. Birçok sitede yanlış bilgilendirmelerle gereksiz tartışmalar sürdürülüyor maalesef. Bir kere her site sakini sahip olduğu daire sayısı kadar oya sahip, dolayısı ile kendini sitenin sahibi saymamalı.

Ayrıca, yöneticilik ve denetçilik o kadar önemli bir görevde değil. Bizde yıllarca mecburen –ama severek- yaptık. Alanya Mahmutlar’daki  Alkom-1 Sitesi’nin kuruluşu sırasında (1997) üzerimize düşeni yapmaya çalıştık, yıllardır da hiçbir şekilde görev almıyor, sadece genel kurullarda doğru işlerin yapılması için gayret gösteriyoruz. Sonuçta siteler bütün site sakinlerinin huzurlu bir tatil geçirmek istediği yerler.

Önce şunu söyleyelim ki; herkes kulaktan dolma bilgilerle konuşuyor, yorum yapıyor, tartışma çıkarıyor.  Oysaki Kat Mülkiyeti Kanunu çok açık, her şey yazılı, yani, o kanun kitabı doğru ve haklı. Buna rağmen yapılan bütün görüşler geçersiz. Biz yararlı olması dileğiyle fazla bilinmeyen ama çok gerekli olan bazı bilgileri vermek istiyoruz;

Seçimlerle ilgili bazı önemli bilgiler (en son 28.11.2007 gün ve 26714 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) hatırlatma amacıyla aşağıya çıkarılmıştır.

 1/ YÖNETİCİ SEÇİMİ (KMK 31.madde)

Seçimlerle ilgili bazı önemli bilgiler (en son 28.11.2007 gün ve 26714 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) hatırlatma amacıyla aşağıya çıkarılmıştır

                  1/ YÖNETİCİ SEÇİMİ (KMK 31.madde)

                  OYA KATILMA:

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

 Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

 (Değişik fıkra: 14/11/2007-5711 S.K./16.mad.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.

Sonuç: Kısaca 168  dairenin olduğu bir  sitede; bir kişi 168X%5=8.40 (kendi oyu 1,  vekil 7  olmak üzere, en fazla   8 oy kullanabilmektedir...

2/ DENETÇİ SEÇİMİ: KM Kanunu (Md. 41) göre;  denetçi veya denetim kurulunun kat malikleri arasından seçilmesi gerekiyor. (Madde 31) Kat malikleri arasından seçilecek denetçiye  bir ücret ödenmez; genel giderlere de diğer malikler gibi aynen katılır. Dışarıdan seçilecek denetçiye Kat Malikleri Kurulu’nca belirlenecek bir ücret (yol ücreti)ödenir.

3/ ORTAK GİDERLERE KATILMA: Kat Mülkiyeti Kanununun 20 ve 22. maddesi hükümlerine göre ana gayrimenkulün yakıt vb. ortak giderlerinden kat malikleri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça malik bulundukları bağımsız bölümün arsa payı oranında sorumlu oldukları gibi bu bağımsız bölümlerin birinde kiracı sıfatıyla oturanlarda malikle birlikte bu giderlerden müştereken ve müteselsilen sorumludur. Zemin kattaki malik de asansörün bakım ve onarımı için gerekli olan masraftan payına düşeni ödemekle mükelleftir. 

Zemin katta oturan malikin asansör giderinden sorumlu olmaması, ancak bu konuda “yönetim planında bir hükmün mevcut olması ile mümkün olabilecektir.” Yönetim planında böyle bir hüküm yoksa bu giderden de sorumluluğu bulunmaktadır.

Sonuç: Kat mülkiyeti kanununa göre kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Dairesi zemin katta olan bir kat maliki ben asansöre binmiyorum ki asansör giderini ödeyeyim diyemez. Bu kat maliki asansörden yararlanmasa da asansörün giderini öder.

Not: KMK 69/70/71’e göre Yönetim planı değişmedikçe, (bağımsız bölümlerin tamsayısının 5/4 oyunun gerekeceği düzenlenmiştir. Başka şekilde blok temsilcisi vs. atanamaz. Yasanın 66. maddesinde Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim planına göre yapılmış binalar için geçerlidir.

Kısaca; önce iyi niyet, komşuluk ilişkileri, sonra kanun kitabına bakıp kararları ona göre vermek, bütün sorunları çözecektir. Bunun dışındakiler; kötü niyet, siteye nifak sokmak olarak adlandırılabilir.

Ve, böyle kişiler içinde mutlaka gereği yapılmalıdır.

Not:Yazlık Siteler Yıllık   Genel Kurullarında  gerginlik yaratarak bir amaca ulaşmak isteyen, suç sayılan ifadeleri  kullanan, yönetici ve denetici adaylarına ve yanlışlara ortak olan kişilere    ithaf edilmiştir…

Sayın site sakini!

Yapma

Ne başkasının gazına gel.

Ne de sen kendi kendini gaza getir.

Yapabileceğin işe soyun.

Kullanılmaya izin verme, başın döner, hüsrana uğrarsın.

 Elinde de sadece “ihanet” kalır.

Seni uyaranlara kulak ver, sakın ola ki sağduyulu sesleri düşman zannetme.

Gözünü karartma.

Unutma ki; hırsla kalkan zararla oturur.

Ve; ego büyüdükçe akıl azalır. 

Öfkene  dur de ve  içinde yok et…

İsmini gizleyerek komşularını, yöneticiyi bir yerlere şikayet etme…

Genel kurullarda çık açıkla, demokratik hakkını kullan…

Mert ol…

Bu güzel siteler sen dahil,  kimse  için ötekileştirme yeri  olmasın…

Seni;  sevgisizliğe, yalancılığa, iftiraya,  anlayışsızlığa  doğru gaza getirmek isteyenler de kendine gelsin!...

Yalnız kaldıklarını, kişileri kullanamayacaklarını anlasınlar...

Bu bile kazançtır!..

Gel!... 

Kendini firenle…

Sen; “hoşgörünün, sevginin her şeye yetebileceğini, komşuluğun yüz yüze bakmak olduğunu,

 Kendi gücünü bil…

 Arkadaşlarını iyi tanı, doğru insanları seç…

Bil ki; bu siteler  huzurla dolsun, huzurdan uzak düşmesin.

Şunu unutma;

Yönetici, denetici olmak değil; iyi komşu, sosyal  insan olmak önemli!..

Kimler geldi, kimler geçti, hatırlıyor musun?!.

Sonra komşuların yüzlerine bakmak, aralarında oturmakta var!..

 Ve en önemlisi bunlar!...

Her çıkmaz sokağın çıkmaz olduğunu anlamak için sonuna kadar yürümek zorunda kalma…

Söz ağızdan çıktı mı, artık geri  konulmaz,

 Mahçup olur, kimsenin yüzüne bakamazsın…

Söz silah gibidir, yanlış zamanda doğru insanlara  çekme tetiği…

Her dönem yöneticiler/komşular  için suçlama yapanlar çıkacaktır, ama şimdi yoklar,

Unutma…

Sen!

Akıllıyım diyorsan, sağduyuluyum diyorsan…

İspat et…

Barışın ve sevginin mutlaka kazanacağını…

Haklılığını güzel cümlelerle… Anlat...

Fitneye fırsat verme,

Çünkü,

Yarın sende aynılarına maruz kalabilirsin!…

Sen!

Sitedeki oyun kadar konuş.

Kendini; sitenin kurtarıcısı, sahibi, en akıllısı zannetme…

Bu sitenin  “sakinlerinin” olduğunu, seçilenlerin sadece verilen görevleri yapacağını, yapamayanların yerine yapanların geleceğini anla…

Sen!

Kırdıysan/suçladıysan  bazılarını;

Zamanla unutulur deme...

Gizlenme…

Harekete geç…

Utanma…

Cesaretini topla…

Suçlamayı yaparken olduğun gibi; yürekli ol…

Ve,

Özür dile!..

Çünkü; özür dilemek erdemliliktir. (G.AY/ 30 Temmuz 215)

DOB’DA DEVLET NERDE?: “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Vekili Selman Ada, eski genel müdür Rengim Gökmen'in göreve iade davasını kazanmasının ardından kendisini apar topar Mersin Devlet Opera Balesi (DOB) Genel Müzik Direktörü olarak atadı. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kendisini Mersin Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müzik Direktörü olarak atayan Selman Ada, 45 yıllık kurumda bir ilke daha imza attı. Ada, teknik kurulca bir sınav yapılmaksızın “sanatkâr memur” statüsünde yer alan DOB Sanat Teknik Müdürlüğü’ne de “uzman memur” statüsünde bulunan Özgür Usta’yı atadı. Atama, DOB Genel Müdürlüğü’nde tepkiyle karşılanırken, atamayla “uzman memur” kadrosunda yer alan ve kurumun 1309 sayılı kuruluş yasasına göre “C” kadrosunda bulanan Usta da maaş ve emeklilik hakkı yönünden daha kazançlı “A” kadrosunu hak etmiş oldu. Böylece Usta, şu anda aldığı maaşın en az bir buçuk katı daha fazla maaş alacak. Ayrıca “başrejisör”, “sanat teknik müdürü”, “başdramaturg” gibi kadrolar kurumda 46 yıldır “vekaleten” yürütülürken, yapılan bu “asaleten” atamayla Ada, kendisinden sonra gelecek genel müdürün “kendi ekibiyle çalışmasının” da önüne geçmiş oldu.” (Basından) Yoruma gerek var mı?!.

ÖRNEK VEKİL: TBMM Genel Kurul'una daha önce yemin töreni ve Meclis Başkanı seçimi için iki kez gelen AK Parti'nin yeni milletvekili Uğur Işılak üçüncü kez geldiği ve 'terör' nedeni ile olağanüstü toplanan TBMM salonunda uyuyakalmasıyla, başta AK Parti Milletvekillerinin ve seçmenlerin tepkisini çekti.(Basından) Ne bekleniyordu ki?!..

Not: Gelecek yazım, Alanya’da “siyaset” ve “din faktörü”… (3) olacak.