BIST 8.748
DOLAR 32,34
EURO 35,14
ALTIN 2.241,33

Konservatuarlarda “bölüm/anasanat” yapılanması… (6)

Başbakan, MEB, YÖK,Üniversiteler, Rektörler, Konservatuarlar, Sanatçılar, Yetenek, Akademisyenler, Bölüm/anasanat dalları

Geçtiğimiz yazılarda; Yükseköğretim Kanunu Taslağı’nda,  Konservatuar: “müzik ve sahne sanatları alanlarında eğitim öğretim yapan yükseköğretim birimi” diye geçmektedir. Ve idari yapısı, yönetimi yüksekokullara göre yapılmaktadır” demiştik.

Ancak, üniversiteler web sayfalarında, bazen fakülteler, bazen yüksek okullar, bazen birimler, bazende bağımsız olarak yer almaktadır.

Örnek olarak bazı yapılanmalara bir göz atalım;

9 Eylül Devlet Konservatuarı yapılanması;

Piyano anasanat dalı, üflemeli ve vurmalı çalgılar anasanat dalı, yaylı çalgılar anasanat dalı, kompozisyon ve orkestra şefliği  anasanat dalı, bale  anasanat dalı, opera anasanat dalı

Hacettepe Ün. Devlet Konservatuarı yapılanması;

Müzik bölümü:  ,  ,  ,  ,  Caz Anasanat Dalı

Sahne sanatları bölümü: ,  ,  ,

Müzikoloji bölümü: Müzikoloji Anabilim Dalı

İst. Ün. Devlet Konservatuarı yapılanması;

Müzik Bölümü:  Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı,  ,  ,  ,  , Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı,  ,  Obua Sanat Dalı, , , , ,,, ,

Piyano Anasanat Dalı, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı,  ,, ,

Sahne Sanatları Bölümü: Tiyatro Anasanat Dalı, Opera Anasanat Dalı, Bale Anasanat Dalı

,

Müzikoloji Bölümü: Genel Müzikoloji Anabilim Dalı,  Etno Müzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı, Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı

İTÜ TMD Konservatuarı yapılanması;

Çalgı Bölümü

Kompozisyon Bölümü

Müzikoloji Bölümü

Ses Eğitimi Bölümü

Türk Halk Oyunları Bölümü

Müzik Teorisi Bölümü

Müzik Teknolojileri Bölümü

Gazi Ün. TMD Konservatuarı yapılanması;

Bestecilik Bölümü

Çalgı Eğitimi Bölümü

Ses Eğitimi Bölümü

Müzikoloji Bölümü

Görüldüğü gibi Türk Müziği Devlet Konservatuarlarının benzer yapılanma içinde oldukları, Devlet (batı) Konservatuarlarının ise benzer ama “aynı yanlışı sürdürmekte oldukları” dikkati çekmektedir. Batı konservatuarlarında Türk müziğinin esamesi okunmazken, Türk müziği konservatuarlarında batı müziği hakkında bilgi, uygulama örnekleri verildiği görülmektedir.(Bkz. Bir önceki yazımız; İlköğretim ve lise yapılanması) İlköğretim ve liselerdeki yapılanmanın -yanlış olarak- batı müziği konservartuarları  lisans bölümlerinden alındığı görülmektedir. İTÜTMDK daki “Müzik teorisi bölümü” ile “Müzikoloji bölümü” aynı paraleldedir. Çünkü; müzik teorisi müzikolojinin alt dalıdır. Gazi Ün. TMDK daki “bestecilik bölümü”,  kompozisyon bölümü olarak düzeltilmelidir. Beste sadece TSM yi kapsar, öğrenci halk ezgilerindende yararlanabilmelidir. “Bestecilik” kompozisyon bölümünde “anasanat dalı” olmalıdır. Müzikte kompozisyon; biçim, melodi, ritm, harmoni gibi farklı öğelerin uyumlu bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir müzik parçasıdır. Ayrıca, "sanat dalları" YÖK yasası ile konmuş, ancak daha sonra kurumlarda karmaşa getirdiği için kaldırılmıştır.

Gelin, çocuklarımızın yeteneklerini biz yönlendirmeyelim, onlar hangi müzikte çalışacaklarına, üreteceklerine karar versinler…

Böylesi daha iyi değil mi?...

Ne dersiniz?...

Güncel1: “……Üniversitelerin siyasete kapanmamasının altını çizen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bir grup provokatif gencin, öğrencimizin eyleminden çekinerek üniversiteler siyasilere kapanmamalı. Aksine, biz gitmeliyiz ve her görüşten öğrenci soru sorabilmeli. Bizler nihayet bu öğrenciler için bu siyaseti yapıyoruz. Gönül ister ki; bütün üniversite amfileri özgür düşüncenin, karşılıklı saygının mekanları haline gelsin” dedi.Üniversitelerin yapısal meseleleri bulunduğunun farkında olduklarını ve yükseköğretim reformuna ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Sizlerin en iyi formülü üretip, siyasi otoriteye getirmeniz önemli. Bu yapısal değişimin özgürlük, çoğulculuk, zihni formasyon gerekliliği, ahlakilik, bütün bunları da içinde barındıran, dünyanın örnek göstereceği bir modeli birlikte oluşturalım.
Akademisyenlerin özlük haklarına dair açıklama da yapan Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: “Yaptığımız düzenleme, hayata atılma düşüncesindeki genç mezunlara akademisyenlik asgari hayat şartlarını sağlar güvencesini vermek. Bunu herhangi bir meslek grubunu diğerine tercih ettiğimiz için değil, hakkaniyet çerçevesinde yaptık. Öğretim kalitesi açısından güçlenmek ve hakkaniyet açısından yaptık” dedi…..”

Güncel2: “……..Aynı Başbakan Davutoğlu Hoca’nın dün YÖK’te yaptığı konuşmada çok güzel tanımladığı gibi üniversitelerde “değişim isteyen gençleri, genç ruhluları, kalite arayışı içinde olanları” ezen “güç tekellerini” bir an önce kırmak lazım. Ve de çiçeği burnunda doktoralı akademisyenlere özgürlük alanı kazandırmak lazım. Bunun için “yeni sisteme geçmeyi beklemeden” doktora programlarının bir an önce iyileştirilmesi gerekliliğine dikkat çekmek istiyorum.
Bir kere devlet ya da vakıf fark etmez üniversitelere doktora eğitimini parasız verme zorunluluğu getirilmeli. Öğretim üyesi yetiştirme her üniversitenin öncelikli işi olmalı. Doktora eğitimini nicelik olarak fazla ve nitelik olarak “kaliteli” verenlere daha fazla haklar verilmeli.
Şu anda doktora programlarına yabancı dil ve ALES sınavıyla öğrenci alınıyor; yeterlik sınavından bağımsız bir kalitatif/kantitatif yöntem bilgisi ve istatistik bilgisi, becerisini sorgulayan bir merkezi sınav yaratılmalı. Böylelikle doktora programları akredite edilmeli…..” () 

Güncel3: TRT Genel Müdürü  Sn. Şenol Göka oldu, başarılar diliyoruz. Zaten TRT içindendi ve hep adı geçiyordu. Bize göre bu seçim sistemini değiştirmek lazım, gereksiz yere başvuru alıp, değerlendirme yapılıp, insanların ümitlenmesine, RTÜK’ün gereksiz yere meşgul edilmesine yol açmamak lazım. Hükümet çalışmak için kimi istiyorsa/uygun görüyorsa  onu atamalıdır diye düşünüyoruz.