BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hüseyin Yayman'dan bomba PKK iddiası

AK Parti milletvekili aday adayı Hüseyin Yayman, çözüm sürecinde gelinen aşamayı Ahmet Hakan'a anlattı.

Abone ol

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın Çarşamba sohbetlerinde bu hafta akademisyen, yazar Hüseyin Yayman vardı. AK Parti Hatay milletvekili aday adayı olan Hüseyin Yayman hem çözüm süreci ile ilgili hem de aday adaylığı ile ilgili Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. 

Hüseyin Yayman kısa bir zaman içerisinde hükümet ve HDP Heyeti'nin ortak bir açıklama yaparak çözüm süreciyle ilgili yeni yol haritası hakkında bilgi vereceklerini söyledi. Yayman, PKK'nın silah bırakmayacağını ama Türkiye'de eylemleri durduracağını vurguladı. 

Tayyip Erdoğan'ın misyonuna inandığı için aday adayı olduğunu ifade eden Hüseyin Yayman "Çocukluğumun rüyalarına ev sahipliği yapan medeniyetler şehri Hatay'a hizmet etmek benim için şereftir..." dedi.

İşte o röportajdan çarpıcı bölümler:

Yapılacak açıklama hükümet heyeti ile HDP heyetinin ortak açıklaması olacak. Bundan sonraki yol haritasında merdiven teorisi geçerli olacak. Hükümet bir adım atacak, Kürt siyasi hareketi bir adım atacak. Bunun içinde bölgede kamu düzeninin sağlanması var. Bunun içinde hasta mahkûmlarla ilgili düzenlemeler var.

Müzakerelerin hızlandırılması var. Bütün bunları kapsayan karşılıklı adımlar. Akla gelebilecek tüm konular yeni yol haritasının içinde.

PKK DAĞDAN İNECEK Mİ?

PKK Kongresi toplanacak ve "Türkiye'de silahlı mücadeleyi sonlandırdık" diyecek. 2013'te başlayan ancak yarım kalan sınır dışına çekilme yeniden başlayacak ve tamamlanacak.

Ama PKK, silah bırakmayacak.

Rojava meselesi ve Ortadoğu'daki altüst oluşlar devam ettiği için oradaki varlığını sürdürecek.
Türkiye'deki çatışmadan çekilmiş olacak.

Anlaşma bu noktalarda mı sağlandı?

Çok net olarak şunu söyleyebiliriz: Türkiye 30 yıllık çatışmalı dönem içerisinde hiç yaklaşmadığı
kadar çözüme yaklaştı. Önümüzdeki günlerde hem baharın gelmesi hem de çözümün ve barışın gelmesi nedeniyle çifte sevinç yaşayacağız.

ERDOĞAN'IN MİSYONUNA İNANIYORUM

Tayyip Erdoğan'a inanıyorum. Erdoğan'ın Türkiye'yi küresel güç ve aktör haline getireceğin inanıyorum

Erdoğan'ın Türkiye'ye evrensel ölçekli bir demokrasi getireceği konusunda inancım var. Ahmet Hoca'nın Yeni Türkiye yolunda yeni bir hikâye yazacağını düşünüyorum.

Gündelik siyasetin, gerilimli haline bakıp üzerinden bu söylediklerime karşı çıkılabilir. Ama Tayyip
Erdoğan'ı tarih, tekil bir meseleyle ilgili söyledikleri üzerinden değil Türkiye'nin gidişatı üzerinden
değerlendirecektir. Anlık, dondurulmuş bir resim üzerinden değerlendirme yapmak yerine genele bakılması gerekir.

HATAY'A YAKIŞAN BİR SİYASETÇİ OLACAĞIM

Aynı anda çok farklı duygular yaşanıyor. Bizi bilen, seven Hataylılar, Hüseyin Yayman ismiyle
gurur duyuyorlar. Hüseyin Hoca'nın ismi Hatay'da büyük bir yankı uyandırdı. Ama Türkiye siyasetinde olduğu gibi Hatay'da da profesyonel siyaset erbabının Hüseyin Yayman ismine karşı mesafeli bir tavrı var. Bu da normal...

Bunlar zaten olacak. Onlar bana kızsa da, eleştirse de ben bunu demokratik olgunlukla karşılıyorum. Çünkü ben Hatay'ın akil insanıyım. Bana da yakışanın bu olduğunu düşünüyorum. Hatay'da Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in çok önemli hizmetleri var. Öncelikle bu hakkı teslim etmem lazım. Üç dönem kuralı nedeniyle kendisi bu dönem Hatay'da olamayacak. İnşallah biz kendisinden alacağımız bayrağı daha yükseğe taşıyacağız.

HATAY'A HİZMET BENİM İÇİN ŞEREFTİR

Türkiye'de yaşanan gerilim Hatay'a da yansıdı. Hassas bir demografik yapısı var Hatay'ın...
Ama çok şükür Allah'a hâlâ insanlar sabahları birbirlerine "Sabahın nur" diyorlar, "Günaydın" diyorlar. Hatay birlikte yaşam pratiğinin en güçlü olduğu yer. Ben de işte bu pratiği Ankara'ya taşıyabilmek için Hatay'dan siyasete giriyorum. Benim mutedil üslubum aslında Hatay'ın güzel insanlarının demokrat ve yumuşak üslubudur. Çocukluğumun rüyalarına ev sahipliği yapan medeniyetler şehri Hatay'a hizmet etmek benim için şereftir...