BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan son dakika peşmerge açıklaması

Irak Kürdistanı'nda basın toplantısı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin peşmergeyi eğiteceği yönündeki iddiara yanıt verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin peşmergeyi eğiteceği iddiaları sorulması üzerine, "Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dâhil olmak üzere vereceğimiz bundan sonra güvenlik alanındaki destekler artarak devam edecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu Erbil'de, bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile ortak basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Son günlerde Erbil'de yaşanan bombalı saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerime Allah'a rahmer diliyorum. Bu da göstermiştirki bölgenin en büyük sorunu güvenlik sorunudur.

İnsani durumları, DAEŞ'i (IŞİD) ve mülteciler konusunu ele aldık. Duhok'ta 35 kişilik kamp oluşturduk bundan sonra da insani yardımlarımız sürecektir.

Irak'ın güvenliği bizim için önemlidir. Kürt Bölgesi'nin güvenliği ise bizim için en öncelikli konulardandır.

Güvenlik konusunda işbirliği yapacağımız konuları konuştuk. Ortak adımları ele aldık.

Irak'ta tüm etnik grupları temsil eden siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir.

Ekonomik konularda da Kürt Bölgesi ile işbirliğimizi güçlendireceğiz.

aa_picture_20141121_3834029_web.jpg

PEŞMERGEYİ TÜRKİYE EĞİTECEK

Toplantının soru cevap kısmında, Davutoğlu'na Türkiye'nin peşmergeyi eğiteceği iddiaları soruldu. Davutoğlu bu soruya, "Irak’ın bütün olarak güvenliği Türkiye için hayatidir. IKBY’nin Kürt bölgesinin güvenliği Türkiye için hayati bir konudur. Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dâhil olmak üzere vereceğimiz bundan sonra güvenlik alanındaki destekler artarak devam edecek" yanıtını verdi.

HERKES AKILCI DAVRANIRSA HERKES KARLI ÇIKAR

Bir muhabirin "Erbil - Bağdat ilişkilerinde sizin çözüm öneriniz ne oldu?" sorusuna Davutoğlu, "Enerji dosyasında herkes akılcı davranırsa herkes karlı çıkar. Anlaşma sağlanırsa en çok Türkiye bundan memnun olur. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteririz ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde daima durmuştur" dedi.

HAKAN FİDAN SORUSU

Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın neden Irak ziyaretinde kendisine eşlik ettiğine dair soruya ise, "Bu son derece doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat asli unsurdur. Gerek Bağdat’ta gerekse Erbil’de muhataplarıyla görüşmüştür ve bunları da bize rapor etmiştir" yanıtını verdi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ DÜN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Irak Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Safeen Dizayi, Türkiye'nin peşmergeyi eğitmesi konusunda ilerleme sağlandığını açıkladı.

IKBY Hükümet Sözcüsü Safeen Dizayi Türkiye'nin peşmerge güçlerine askeri eğitim vermesi konusunda bazı adımlar atıldığını açıkladı. Başbakan Davutoğlu'nun da bu konuda açıklama yapacağını söyleyen Dizayi, "Eğitimin ilk adımı Kuzey Irak'ta, kaç kişi olacağı teknik konular" dedi. Dizayi "Kürt koridoru" konusunda ise, "Türkiye ile anlaşmamız var buna bağlıyız. Kobani'ye daha fazla Peşmerge geçişi planı yok" dedi.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bugüne dek yapılan toplantılarında medyaya yansıdığı kadarıyla peşmergenin ABD ve Almanya gibi ülkeler tarafından eğitilmesi Türkiye'nin ise 2 bin ÖSO savaşçısını eğiteceği belirtiliyordu.