BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.497,93
HABER /  GÜNCEL

Alaçatı’da bir unutma bahçesi: Su’dan

Sayım Çınar Alaçatı’nın dününü ve bugününü, Su’dan’da konukları bekleyenleri Tabrizi ve Osman Yitgin ile konuştu.

Abone ol

Leyla Tabrizi Alaçatı’da Su’dan adlı restoran ve butik oteliyle tanınan, bilinen bir isim. Alaçatı’yı erken keşfeden Tabrizi, değişen zamana direnerek özel konsepti ve gurme yemek ve içkileriyle Su’dan’ı işletiyor. Sayım Çınar Alaçatı’nın dününü ve bugününü, Su’dan’da konukları bekleyenleri Tabrizi ve Osman Yitgin ile konuştu.

Her şeyden önce yemeği bilen, yaşayan birisin. Önemli bir konsept geliştirmişsin. Tebrik öderim bu ortam, bu özel konsept için. Hikayeni öğrenmek isterim.

98’den beri Alaçatı’ya gelen biriyim. Sörfçü erkek arkadaşım vesilesiyle tanıştım Alaçatı’yla. Rüzgarıyla deniziyle özel bir yerdi. Londra’da gazetecilik okuyordum. Bir geldim, o günden beri de buradayım. Hayat biçimini sevdim. Aklımdan hiç otel fikri geçmedi. Gazetecilik fikri bittiği an geldim. Guardian, BBC deneyimlerinin ardından aldım bu kararı. 11 Eylül’den sonra sorgulamaya başladım gazeteciliği. CNN’de başladım ama bir yılda vazgeçtim. Devamında Alaçatı hayatım oldu.

unnamed1.20140804143150.jpg

İlginç bir menü var burada, önce, sonra, daha sonra ve en sonunda şeklinde sunuyorsun yemekleri. Önce şeftali semizotu salatası var mesela, frig salata, acem kebabı, ızgara lagos geliyor ardından… Özel bir menü bu.

Her gün bir kısmı değişiyor yemeklerimizin. Sezonluk bir yeriz. Menünün tarzı benimle ilgili. Yarı İranlıyım. Annem Priştinalı. 18 - 25 yaş arası Londra’daydım ve çok fazla yemek deneyen biriydim. Paramı hep yemeğe harcadım. Sevdiğim bir hobim olmuştu yemek. Düşününce ailenin paylaştığı biricik şey sofralardı.

“Her yemeğin bir hikayesi var.”

İran yemekleri de var mı menüde?

İran içeriği var. Dudi pilavı örneğin. Safran İran’dan geliyor. Çikolata Bolivya’dan bir kooperatiften geliyor. Her şeyin bir hikayesi var. Yabani semizotunu getiren bir bahçeçimiz var. Açar açmaz olmadı, zamanla gelişti bu konsept. Su ürünlerinden uzaklaştım yabancı balıkları görünce. Kuzu kullandım daha yerel ve doğal olduğu için.

unnamed3.20140804143205.jpgVejetaryenler için var mı özel yemekler?

Tahinli patlıcan gibi özel yemeklerimiz var. Menünün %70’i uygun vejetaryenlere. Saygım çok büyük onlara, onlara yönelik bir şeyler yapıyorum.

“Özel, sade, kasıntıdan uzak…”

Aynı zamanda butik bir otel Su’dan. Taş bir ev burası. Nasıl tanımlarsın tarzını?

Sade, kasıntı değil. Dekorasyon yeteneğim vardır, zorlama sevmem. Doğal mimariyi seviyorum; tavanın yüksekliği kapının büyüklüğü harika, bunları öne çıkarmak yeterli. Küçük odalar yapmaya çalışmıyorum. Birçok otel üç oda çıkarırken ben aynı alanla bir oda kurdum. Yaşam alanına saygı duyuyorum. Kendi yaşadığım gibi döşedim her şeyi. Ben küvet sevdiğim için her yere küvet koydum örneğin.

Art house bir tarafınız var. Siz kendinizi diğer otellerden farklı olarak nereye koyuyorsunuz Su’dan olarak?

Alaçatı’ya ilk gelenlerden 20 kişi varız. Bizler için yaşam alanıydı Alaçatı. Bu bakışla kuruyoruz, yaşatıyoruz her şeyi.

“Su’dan bir unutma bahçesi.”

Bazen insanlar sevgiyle yaparlar işlerini ve bu menüye, personele, masalara işler. Su’dan’da bunu hissettim.

Burası bir unutma bahçesi. Biz burada Alaçatı değişmemiş gibi davranıyoruz. Terk etmeyi düşündüm ama her yer bozuluyor. Bizim gibi seven insan az ama biz onlar için bir alan yarattık. Sürdürülebilir ama ticari olmayan bir yer yarattık.

Osman Yitgin’le birlikte çalışıyorsunuz.

Biz ortak noktalarda birleşen ama tarz olarak çok farklı insanlarız. O daha analitik, daha pratik zeka sahibi. Bense biraz daha romantik biriyim.

unnamed2.20140804143235.jpg

Kokteyleriniz de çok özel.

Bara da aynı saygı duyulmalı diye düşünüyorum. Bloody Mary yapıyorsak közleyip yapıyoruz domatesleri. Rakı ananas var, taze ananasla. Şeftali sakız martini çok popüler. Birçok özel içkimiz var. Biberiyeli bir içkimiz var. Rosemary’nin Bebeği koyduk adını.

Osman’la konuşalım isterim. Osman,uzun süredir işletmecilik yapmıyorsun. Çocukla beraber değiştirmek istedin bazı şeyleri.

Leyla’yla konuşunca bu noktaya geldik, bir farklılık yapmak istiyordum zaten. Konsepti yaratan o, devamında ben de dahil oldum. Benim İstanbul’dan ayrılmak istediğim bir zamandı. Iyi denk geldi. Finans, personel gibi durumlara bakıyorum. Konseptiyle ilgili bir şey yapmıyorum. Müşteri kısmıyla ilgileniyorum.

Getirmek istediğin yenilik var mı?

İnsanlar yemek yemeye gelmişler bugüne kadar, bugünden sonra içki içilmesini de teşvik edelim istiyoruz. Önümüzdeki yılların neler göstereceğini birlikte göreceğiz. Bir başlangıç yaptık.