BIST 9.734
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.431,97

2015 MV Seçimleri’nde AK Parti’den stratejiler…

2015 Seçimleri, AK Parti, Seçim Stratejileri,YÖK, Akademik Teşvik, Aydın Ünal,Susma Sanatı,Şah -Fırat operasyonu

2015 Genel Seçimleri için AK Parti'de çalışmalar hızlandırıldı. AK Parti, milletvekiliiçin  kılavuz hazırlamış.Bilindiği gibi seçmenin nabzını tutma ve mesaj konusunda AK parti hayli başarılı… Bunda yazar ekibinin de payının olduğu anlaşılıyor. MV aday daylığı için istifa eden başdanışman Sn. A. Ünal bakın bunu şöyle açıklıyor;

“Erdoğan’ın metin ekibi nasıl bir ekip? Kimlerden oluşur, nasıl çalışır?

Ekibimiz çok değerli bir ekipti. Ekibimizi hiç kimse bilmiyor. Metin yazarını da, metin ekibini de kimse bilmiyordu. Çok sıradan insanlardan oluşuyordu. Sokakla irtibatı olan insanlardan…En önemli özellikleri buydu. Aramızda muhalifler de vardı. Yani solcular da vardı. Belli konularda sürekli istişareler yapıyorduk. Benim belli politika, konu ve kararlarda muhalifler nasıl düşünüyorlar, tepki veriyorlar görme imkânım oluyordu. Bu şekilde, konuşma notları hazırlarken onları ikna edebilecek cümleler de üretebiliyorduk. Kafalarındaki soru işaretlerine denk gelebilecek cümlelerde üretebiliyorduk.

Karşıtlarını içinde barındıran bir ekipti yani…

Evet. Hatırlıyorum, Cumhuriyet  Partisi’nde (CHP) birkaç danışman çok öne çıkmıştı. Bu danışmanları öne çıkarırken özellikle lerine vurgu yapılıyordu. ‘’nin şu saygın üniversitesinde okumuş’, ‘Yurtdışında şu üniversitelerde, çok büyük üniversitelerde okumuş..’ diye. Bizde de öyle iyi okumuş arkadaşlar vardı ama diplomaları değil, daha çok sokakla olan irtibatları işe yarıyordu. Gerçekten hepsi de yoksul lerden gelmiş, 2002 öncesi ’yi yaşamış, nasıl bir  olduğunu bilen şu anda da sokakla irtibatı hiçbir şekilde kopmamış insanlar. Sabah toplantı yaptığımızda kimileri belediye otobüsünde nelerin konuşulduğunu anlatıyordu bize. Biz orada belediye otobüsünde konuşulanı duyduğumuzda bunun genel bir kanı olduğunu düşünüp üzerinde çalışıyorduk. Veya arkadaş çevrelerinde nelerin konuşulduğunu anlatıyorlardı, onun üzerinde duruyorduk.” ()

Demek ki AK Parti’nin başarısının sırrı da burda…Danışmanların kim olduğu, nereyi bitirdiği değil, “makama gerçekleri olduğu gibi aktarmak, çözüm yollarını önermektir” önemli olan... Ama, bizde danışmanlık; “sadece makamın   dediklerini yapan, kurumlardaki sorunları bildirmeyen, kurumdaki arkadaşlarından uzaklaşan” kişiler olarak algılanmaktadır.Şimdi CHP’de seçim için Amerikalı bir şirketle anlaşmış..İnşallah Türkiye gerçeklerini bilen/doğru yorumlayanlardır…

Şimdi gelelim –yorumlarımla- konumuza...13 maddelik bu  kılavuzla- Habertürk'ün (18.02.2015) haberine göre- AK Partili adaylara yapılan uyarılar şöyle: 
ÇERÇEVEDE KALIN: Slogan ve metinler çerçevenin dışına çıkmamalı.

AY:Seçimlerde belli sayıda miting yapılacağı için, her ile/yöreye bağlı; sloganlar/özellikler/tarihi ve turistik yerler ve metinler hazırlanması en doğru yoldur.
RENK UYUMU: Dokümanlar; renk uyumu, yazı karakteri ve ebat açısından uyumlu olmak zorundadır.

AY: Tanıtım kılavuzunın şekli, renkleri, içeriği kısa ve vurucu olmalıdır. Ebat olarak iç cebe sığacak büyüklükte olması tercih edilir. Biz de festival kitapçıklarımızı buna göre (en fazla 15X21) ayarlamaktayız.
ESTETİĞİ GÖZETİN: Materyallerin estetiğinin yüksekliği olumlu olur.

AY: Estetik her zaman geçerli bir yoldur. Bir programın tanıtım filmi, kitapçığın estetikliği önemlidir.
AŞIRILIĞA KARŞI ÖLÇÜ: Güler yüzlü olun ve tartışmaya girmeyin.

AY: “Güler yüzlü olmak” nedense bizde devlet görevlilerinde olmayan bir özelliktir.Aracınızı açan şoförünüze, çaycınıza, odacınıza, sekreterinize v.b. “günaydın”, “hayırlı günler” v.b. diyerek başlamak beklenendir. Özellikle siyasetçilerin; “her görüldüğü yerde yüzünün gülmesi, sahte değil gerçek gülücükler dağıtması, tartışmaktan çok ikna yoluna gitmesi, fikirlere değer vermesi, “gel bir çay içip konuşalım” diyerek karşısındakine  saygı gösterdiğini belli etmesi” en doğru yoldur…Unutmayınız, bugüne kadar kaç MV geldi geçti, esamesi okunmuyor, izbırakmak önemli…
DEĞER VE İNANÇLAR: Aday adayları ait oldukları kimliğin değer ve inançlarını 24 saat üzerlerinde taşımalı.

AY. Her partinin kendine göre bir kimlik oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Ancak, bunlar sahte değil gerçek olmalıdır. Son yıllarda, maalesef; -halk diliyle- dinci geçinip etik olmayan işler yapan, Peygamberimizi ağzından düşürmeyip sünnetlerini bile uygulamayan, görev kapmak için namaz saatlerinde makamlara yakın mescitlere giden, hoşgörüden nasibini almamış, samimi olmayan kişilerin çoğaldığı” bilinmektedir. Halk bunları görmektedir ve olumsuzluklar hızla kulaktan kulağa yayılmaktadır.Bu da oylara, teşkilatlarda çalışmaya engel olmaktadır. O nedenle “değerlere ve inançlara saygılı olmak” mutlaktır.
NET TAVIR: Zihinlerde kalacak olan, net bir biçimde ortaya konandır.

AY: Yapılan konuşmalarda hep aynı bilgileri değil, “farklı konuları kısa, öz ve halkın anlayacağı dilde söylemek” önemlidir.Unutmayınız; “sizin anlatacağınız, karşınızdakinin anlayabileceği kadardır”
TAKTİKLERİN SUNUMU: Strateji ve taktiklerimizi açıklıkla sunacak yetkinlikte olmadığımız takdirde, insanlar güven duymayacaktır.

AY: İnsanların size güven duyması için; giysi, dil, söylem, ifade, diksiyon v.b.” çok farklı objeler devreye girer. Bir konuyu, açıklıkla ve güzel bir şekilde sunamıyorsanız, asla güven duyulamazsınız…Karşınızdaki ile konuşurken, “başkalarını takip etmeyin, gözüne bakın” yeter…
AKIL ÖĞRETMEYİN: Adaylık, insanlara hükmeden ya da akıl öğreten bir dil kurarak yapılamaz.

AY: Siyasilerimizin en çok kullandığı yöntemdir. Seçilir seçilmez “her şeyi bilir, herşeyi yapar konuma gelmek” Ve, kullanılan dile yansıyan, “siz bilmiyorsunuz, ben size öğreteyim” gibi tavırlarda/söylemlerde bulunmak. Şu unutulmasın ki, artık her evde Tv/internet var, iletişim araçlarından çoğunlukla her şey öğrenilebiliyor. Yani, karşınızda boş bir kitle yok; kahvelerde, cenazelerde, cemevlerinde, özel sohbetlerde her şey konuşuluyor/tartışılıyor. O nedenle ukalalık yapmak artık eski devirlerde kaldı, unutmayalım…

DOĞAL GÜLÜMSEME: Adaylar doğal bir gülümseme taşımalı ki insanlara umut verebilsin.
ŞEFKATLE DOKUNUN: Adaylar her fırsatta olumlu duygular yaratacak bir teması yakalamalıdır.

AY. Siyasette “temas, el sıkma, sarılma, karşısındakinin adını hatırlama” çok önemlidir. Sn.Demirel’in bu özellliği, Sn. Erdoğan’da da devam etmektedir… Ancak, ……kadın kollarının bir siyasetçi gelince, kadınlara  "…..çağırırsa sakın onun arabasına binmeyin”, “….dikkat edin” v.b. talimatı vermesi son derece ayıp,  MV ayağa düşüren bir çirkinliktir..
ÖĞRETMENLİK YAPMAYIN: İnsanlar karşısında öğretmenliğe soyunmak, alışveriş imkânını kısa sürede tüketecektir.

AY. Öğretmenlik kutsaldır halkımız arasında…Camiye gittiğinde de hocaya gereken saygıyı gösterir, onu can kulağı ile dinler…Ama, siyasetçi bir öğretmen değildir ve olamazda…Bu tür bir ilişki kurmak/kurmağa çalışmak halk arasında tepkiye sebep olmaktadır.
PROGRAMA GÖRE KIYAFET: Adaylar, katılacağı programa göre kıyafet belirlemelidir.

AY: İnsan ilişkilerinde giysi çok önemlidir. Her görevdeki kişinin katıldığı toplantılara/yere göre giyinmesi, gittiği yere, katıldığı toplantıya/kişiye saygı ifadesidir. Giysinin yeni olması değil, uyumlu/ ütülü/temiz olması yeterlidir.
GELENEKLERE UYUM: Adaylar, görgü kurallarına ve geleneklerine uygun davranmalıdır.

AY. Halkımız, MV görünce,saygılı olmayı ve susmayı yeğler. MV, gittiği yerlerde “görgü kurallarına” mutlaka uymalıdır. MV bir folklor araştırmacısı gibi olmalıdır.Bir restorana girince “hayırlı akşamlar”, “çıkarken elinize sağlık, bol kazançlar” demek, “ustaların elini sıkmak” siyasetçiye artı puan kazandırır. MV adaylarının, konserlere, sergilere v.b. etkinliklere katılması, yetenekleri varsa onunla kendini göstermesi çok önemlidir.

Aslında, bu maddeler; her iş yerinde, sosyal ilişkilerde var olması/uygulanması  gereken kurallardır. Özel şirketler bu maddeleri çok iyi bir şekilde uygulamaktadır. Onun için; sadece siyasetçilere özgü diye es geçmeyelim!..

Yazımızı bir alıntı* ile bitirelim:

İki şey seni “vasıflı insan” yapar:

İradeye hakim olmak

Uyumlu olmak

İki şey insana “değer” katar:

Hitabet ve diksiyon eğitimi almak

Anlayarak hızlı okumayı öğrenmek

İki şey seni “geride” bırakır:

Kararsızlık

Cesaretsizlik

İki şey seni “kaşif” yapar:

Vasıflı çevre

Birazcık delilik

İki şey senin “ömür boyu boşa kürek çekmemeni” sağlar:

Baskın yeteneği bulmak

Cidden sevdiğin işi yapmak

İki şey “başarının” sırrıdır:

Ustalardan ustalığı öğrenmek

Kendini güncellemek

İki şey “başarıyı mutlulukla beraber yakalamanın” sırrıdır:

Niyetin (saf) halis olması

Ruhsal farkındalık

İki şey seni “milyonlarca insanlardan” ayırır:

Problemin değil çözümün parçası olmak

Hayata yeni bir bakış açısıyla yaklaşabilmek

İki şey “gelişmeyi” engeller:

Aşırılık

Felaket odaklılık

İki şey “çözüm” getirir:

Tebessüm

Sükut(susmak)

İki şey “kalitesiz insanın” özelliğidir:

Şikayetçilik

Gıybet, dedikodu

İki şey “çözümsüz görünen problemleri” bile çözer:

Bakış açısını değiştirmek

Empati yapmak (muhatabın yerine kendini koymak)

İki şey “yanlış yapmanı” engeller:

Şahıs ve olayları akıl ve  kalp süzgecinden geçirmek

Kul hakkından korkmak

İki şey seni “gözden düşürür”:

Demagoji(laf kalabalığı)

Kendini ağıra satma (övme, vazgeçilmez gösterme)

???

*Susma Sanatı, Yaman, Ertuğrul (Doç.Dr.), Türkiye Diyanet Vakfı, Ankara 2010, Sf.145-146

TEBRİKLER: Dün gece saat 10.00 da başlayıp, bugün sabah 06.00 da sona erdirilen Süleyman Şah Karakolu'na düzenlenen operasyonda görevli askerlerin ve  değerli emanetlerin Türkiye'ye getirilmesi büyük bir başarıdır. (Kaybettiğimiz askerimize rahmet ve ailesine sabır diliyoruz.)Eğit-donat protokolunun imzalanması, basında karakol ile  ilgili bilgilerin sızmaya başlaması, karakolun ateş çemberinin içinde kalmış olması ülkemizin elini bağlıyordu. Hükümeti ve TSK'yı kutluyoruz.


GÜNCEL 1
: Haber şöyle; “Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz  Merkezi’nde Gençlik ve  tarafından düzenlenen konferansta konuşan Hülya Koçyiğit, ’deki Özgecan Aslan cinayetiyle ilgi görüşlerini açıkladı.  Koçyiğit, "Kadına şiddet her dönemde vardı, bugün de var. Eğer zihniyet değişmezse maalesef yarın da devam edecek. Bütün dünyada örnekleri olduğu gibi. Ama bizim ülkemizde artık tahammül sınırlarını aştı ve ilk kez bu ülkede sağcısı-solcusu bütün millet olarak bu acıyı yüreğimizden hissettik. Bu bize ders olsun. İnsanlığımızdan utandık. Mahcup olduk. Dilerim bu bizim aklımızı başımıza getirir. Ben seslendim, ‘Ey insan oğlu insanlığından utan!’Bu büyük bir ders. Dilerim aklımız başımıza gelir. Ne yapmamız gerektiğine milletçe karar veririz" dedi.

Akil insanlar heyetinde de yer alan, saygın kişiliği ile basınca da desteklenen Sn. H.Koçyiğit, yanında gezdirdiği ve Sn. Cumhurbaşkanı’na götürdüğü kişiler ve eşleri konusunda yoğun eleştiri almaya devam ediyor… Aman, dikkat...

GÜNCEL 2: “, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma, yayın yapan akademisyenleri desteklemek amacıyla bu yıl ilk kez verilmeye başlanacak Akademik Teşvik Ödeneği'ne ilişkin ayrıntıların yer aldığı yönetmelik taslağını, paydaşların görüş ve önerilerini almak için internet sitesinde yayınladı, üniversitelere gönderdi. Paydaşlar görüş ve önerilerini, "/AskiyaCikardik" adresinden 6 Mart'a kadar YÖK'e ulaştırabilecek. Öneriler doğrultusunda revize edilecek yönetmelik taslağı, Maliye Bakanlığının görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığının teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak.Yönetmelik taslağına göre, ilk kez tüm bilimsel alan ve faaliyetlere teşvik verilecek. Akademisyenler artık patent, bilimsel yayın, ödül, proje, araştırma, konuşma ve bildiri, atıf, tasarım ve sergilerden teşvik puanı alacak” (A.A.20.02.2015)